Ontdek de ware gentleman in jezelf

Wat maakt een man tot een gentleman? Zijn het zijn immer feilloze outfits die tot in het kleinste detail afgewerkt zijn door een meester-kleermaker? Is het zijn wereldse kijk op wat er zich in zijn omgeving afspeelt? Of is het zijn verzorgde uiterlijk dat doet vermoeden dat hij regelmatig bij zijn kapper of in het schoonheidssalon terug te vinden is? Waarschijnlijk een combinatie van alles… Toch is er nog iets dat de moderne gentleman écht typeert: flair! Het modewoord dat even mysterieus als ondefinieerbaar is. Velen zullen zeggen dat flair niet iets is dat je jezelf kan aanmeten. Ik zeg dat het tegendeel waar is. Oké: het is iets persoonlijks, dat staat vast, maar zelfkennis en zelfbewustzijn zullen je helpen in de zoektocht naar de gentleman in jezelf.

Ik heb het als volgt ervaren: in mijn zoektocht naar de gentleman in mezelf ben ik steeds trouw aan mezelf gebleven: ‘Same person, better clothes!’ was mijn motto. Al snel had ik ook door dat het niet enkel een kwestie was van ‘de kleren maken de man’. Het plaatje moest kloppen. Laat jezelf niet in een keurslijf dwingen, maar zorg ervoor dat je jezelf blijft en dat je spontaneïteit je toegankelijk maakt.

Wanneer je steeds vestimentaire perfectie nastreeft, zal je al snel door enkele mensen worden beschouwd als ‘ontoegankelijk’. Je zal het hier dus van je persoonlijkheid moeten hebben.

Wees easy going. Durf eens buiten de lijntjes te kleuren. Een gentleman is per slot van rekening ook maar een man van vlees en bloed. Perfectie valt na te streven, maar is raar of zelden de uitkomst van een spontaan proces. Het komt erop neer om je eigen persoonlijkheid in de kijker te zetten. Discreet, maar doelbewust! De gentleman wordt opgemerkt in zijn omgeving, maar vooral: hij wordt onthouden. Hij heeft geleerd om te zeggen wie hij is, zonder een woord te spreken. Zelfbewustzijn is hierbij de sleutel tot succes. Hiervoor moet je diep in je hart kijken.

Waartoe ben jij in staat en waarin kan jij het verschil maken voor je omgeving?

Een gentleman weet steeds gevoelsmatig welke zijn volgende stap zal zijn, gaat zelfzeker op zijn doel af, weet zich te gedragen in gelijk welke omstandigheid, heeft zichzelf altijd onder controle zonder geforceerd over te komen én is vooral een toonbeeld in het omgaan met vrouwen. De gentleman staat op wanneer een vrouw het gezelschap betreedt of verlaat. (Ja, ook wanneer zij haar neus gaat poederen.) Hij gaat nog steeds als eerste binnen, maar laat de dame eerst zitten; kortom iedere dame in de omgeving van een gentleman is een koningin… En dit zonder enige uitzondering!

Het ontwikkelen van een zichtbare gevoeligheid is misschien nog de definitie die het beste bij het begrip ‘flair’ past.

De moderne gentleman is gevoelig voor wat zich in zijn omgeving afspeelt, hij is attent zonder melig over te komen en is ontvankelijk voor de gevoeligheid van anderen. Het is een evenwichtsoefening waarbij je balanceert tussen harde rationaliteit en emotionele dromerigheid. Het is evenzeer een intense denkoefening om te bepalen wat de juiste dosis flair is die bij je past. Het resultaat is echter dat je jouw wereld weer net dat tikkeltje completer en mooier maakt en daar gaan we ten slotte voor!

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley