Denk, spreek en laat je begrijpen

In mijn eerste reeks blogposts zal ik ingaan op mijn eigen sartorial journey. Geduld, het nodige denkwerk en veel lectuur zijn de afgelopen vijf jaren mijn deel geweest. Wanneer je op een dag beslist om een styleswitch te maken om je persoonlijkheid beter te laten uitkomen, kan je best niet onbezonnen te werk gaan. Laat je meenemen in mijn zoektocht en ontdek hoe ik mijn eigen stijl creëerde en laat je vooral inspireren…

Mannen zijn zeer moeilijk te kleden, vooral als ze weten wat ze willen. Dat is een feit. Mannen blijken over geen plan B te beschikken wanneer het over hun garderobe gaat. Het idee dat zij zich op voorhand hebben ingeprent, neemt al snel de vorm van een ‘idée fixe’ aan. Degelijke herenkleermakers zijn een unicum geworden. Vooral de knowhow en het geduld, die beiden noodzakelijk zijn om heren degelijk te kleden, ontbreekt bij heel wat herenkledingzaken. De moderne man is op zoek naar een kledingzaak waarop hij kan vertrouwen en waar hij bij voorkeur alles vindt. Vaak is dit zoeken naar een speld in een hooiberg. Velen lijken het te hebben opgegeven en hebben intussen besloten om zichzelf over te geven aan de massaconsumptie en zich te kleden volgens wat enkele confectiegiganten hen voorschrijven. Mode lijkt bij velen een ver-van-hun-bedshow geworden. Ik gruwel ervan als ik aan mensen de vraag stel: “Waarom draag je die broek?” of “Waarom draag je dat hemd?”, waarop ik dan het antwoord krijg: “Omdat het mode is.”

We zijn klaarblijkelijk kuddedieren geworden.
Ook in de manier waarop we ons kleden.

Nochtans is mode een kwestie van persoonlijkheid. Het komt erop neer om iets te vinden waar we ons goed in voelen. Je stijl en persoonlijkheid moeten elkaar aanvullen. Tijd dus om die zoektocht naar de juiste kleermaker of kledingzaak verder te zetten en die noodzakelijke symbiose tussen kledingstijl en persoonlijkheid tot stand te brengen! Ga ervoor, heren! Bepaal zelf terug wat je wil dragen en bepaal zelf hoe jij eruit wil zien!

Maar zoals ik al schreef: goede kledingzaken zijn dun gezaaid, althans toch die kledingzaken die ons kunnen geven wat wij verdienen: een goed advies, een feilloze service en uiteraard, de perfecte outfit!

fullsizerender

Het moet nu ongeveer vijf jaar geleden zijn dat ik voor het eerst La Maison Degand in Brussel bezocht. Een fabelachtige meesterwoning op de Louizalaan. Hier vind je alles: kleding (van formeel tot sportief), accessoires, leuke hebbedingetjes, parfums, schoenen. De service en het advies zijn er ongeëvenaard! Voor Pierre Degand is mode meer dan alleen maar het juiste kledingstuk bij de juiste persoon. Hij is gepassioneerd, kent al zijn klanten persoonlijk en weet wat ze willen. Hij is één van die zeldzame personen met een immense mensenkennis die de finesse heeft om aan te voelen waar zijn klanten nood aan hebben. Hier gaat het niet enkel om kleding of uiterlijk vertoon. Hier staat de persoonlijkheid van de klant centraal. Pierre en Michèle Degand zijn de perfecte bondgenoten voor mannen die op zoek zijn naar een stijl die hun persoonlijkheid weet te accentueren.

Essentieel wanneer je ten volle je eigen stijl wil ontwikkelen is dus om eerlijk te zijn met jezelf en na te gaan welke stijl bij je persoonlijkheid past.

Laat je inspireren door de trends van het moment, maar ga er niet te ver in, blijf trouw aan je eigen stijl. Ga voluit voor een kleermaker of kledingzaak waar jij centraal staat. Zorg ervoor dat je kleermaker naar jouw verhaal luistert, de tijd neemt om je te adviseren en de moeite doet om je persoonlijkheid te leren kennen. Zorg ervoor dat er een vertrouwensband groeit tussen jou en je kleermaker of kledingadviseur. Wie deze drie adviezen in gedachten houdt, zal ervoor zorgen dat de buitenkant even mooi wordt als de binnenkant, want dat is waar elegantie om draait!

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley