Fashion is dead, long live Fashion!

A preview to Pitti 102: “The Return”

Ik durf haast niet te schrijven hoe lang het geleden is dat mijn laatste artikel jullie bereikte. Ik ga het dan simpelweg ook niet doen ;-). De c*****-pandemie heeft haast een hap uit al onze levens genomen. Twee jaar die weg zijn gevlogen (of gekropen) en die we het liefst van al zo snel mogelijk vergeten. Intussen hebben we tijd gehad om onszelf heruit te vinden en te herbronnen. Dat geldt voor Rebel de Bruxel niet anders. Als blog die inzet op organische groei en het promoten van vestimentaire traditie en échte luxe, moesten ook wij op zoek gaan naar nieuwe manieren om de toekomst vorm te geven. Het was bang afwachten hoe de modewereld zou evolueren onder de actuele gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar. Nu het acute van deze impasse geweken blijkt te zijn, wordt het tijd voor een come-back en een retrospectief naar hoe de modewereld is omgegaan met deze crisis. En gelukkig zoals bij alle instituten: Fashion is dead, long live fashion!

Januari 2020: iedereen keek met een bang hart naar China, maar elke gepassioneerde mode-professional tekende nog present op Pitti Uomo, de hoogmis van de herenmode die twee keer per jaar neerstrijkt in het wondermooie Firenze. Wat niemand toen verwachtte bleek enkele maanden later bewaarheid te worden. Zowat driekwart van de wereldbevolking zat in strikte lock-down en we moesten met ons allen proberen hier zo snel mogelijk vanaf zien te geraken. Intussen de economie zoveel mogelijk draaiende houden leek dan ook een absolute topprioriteit van velen te worden. Creativiteit, durf en doorzettingsvermogen lagen dikwijls aan de basis van initiatieven die niet meer weg te denken zijn uit de wereld anno 2022. Wie had ooit gedacht dat online-vergaderen de norm zou worden en dat we intussen thuis allemaal onze eigen home-desk hebben. Al deze evoluties zorgden ervoor dat ook de modewereld zich moest aanpassen.

Het is dan ook uitkijken naar Pitti Uomo 102, dat zal doorgaan van 14 tot 17 juni in Firenze en waar het de eerste keer zal zijn dat ik mijn vele vrienden in de modewereld opnieuw zal ontmoeten. Het zal een driedubbel feest worden: voor het eerst zal ik jullie nadien terug een blik op de nieuwste trends voor de zomer 2023 kunnen bieden, het zal een fijn weerzien worden met zoveel gepassioneerde professionals bijeen en het zal een onvergetelijk verblijf worden in één van de meest iconische Italiaanse steden.

Intussen krijgen we gelukkig al enkele previews van wat ons in Firenze te wachten zal staan en kunnen we al een tipje van de sluier oplichten. Twee trends die al voor de pandemie werden ingezet zullen zich blijven verderzetten: de terugkeer naar de pleated-trousers (voor zover deze dan ooit zijn weggeweest) en de grote revival van de cargo-pants. Je merkt het al: we zetten opnieuw meer en meer in op comfort. Broeken met bandplooien doen ons vooral terugdenken aan de mode uit de jaren ’40 en ’50 maar geven bovenal een ontzettend draagcomfort doordat er simpelweg meer stof zit rond de dijen. Hierdoor is deze klassieke broek gewoonweg de ideale broek voor al die onlinevergaderingen. De cargo-pants bieden met hun vele zijdelingse zakken dan weer de mogelijkheid om al onze toebehoren wel ergens weg te steken zonder dat onze broek uit model gaat. Ze staan voor schalkse terugkeer naar de post-koloniale trends die zich in de jaren ’60 en ’70 voor het eerst lieten zien bij het grote publiek.

Voor Belgen zal Pitti Uomo 102 nog een extra chauvinistisch kantje krijgen, daar de eregast op deze editie niemand minder is dan Ann Demeulemeester. Veertig jaar zijn er intussen verstreken sinds deze ronkende naam in de Europese modewereld afstudeerde van aan de prestigieuze Koninklijke Academie voor schone kunsten in Antwerpen. Vijf jaar later richtte ze haar eigen label op en in 1992 showde zij voor het eerst een collectie in Parijs. Haar stijl is communicatief, rijst uit boven elke trend en stelt integriteit en onafhankelijkheid voorop. Waarden waardoor dit huis ook perfect past in de missie van Rebel de Bruxel.

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley