Change will challenge tradition…
but tradition will always win

Preview Pitti Uomo 103

Het was een beetje een vreemd gevoel om afgelopen juni opnieuw naar Firenze af te reizen voor Pitti Uomo 102. Na enkele covid-jaren waarin de modewereld zichzelf bleek heruit te vinden, was het afwachten wat mijn favoriete ontwerpers met hun collecties hadden gedaan terwijl iedereen zich terugplooide op ‘comfy kledij’ en we met z’n allen de joggingbroeken uit onze kleerkast trokken en ze prompt promoveerden tot alledaagse outfit.

Vele vrienden lieten zich niet meer zien op de ‘hoogmis van de mannenmode’. De wereld is veranderd. Pitti Uomo is veranderd. Maar met het vooruitzicht op de volgende editie van dit event lijken de grote namen terug te keren en lijkt traditie het te winnen van verandering. Het is dus volop uitkijken naar de nieuwe collecties voor F/W 2324 van Fedeli, Petronius1926, Herno, Guercilena1944, Andrea Ventura, Fray en vele anderen die ik intussen vrienden mag noemen.

Andrea Ventura – S/S 23

De afgelopen editie van Pitti Uomo maakte duidelijk dat de periode van aanhoudende lockdowns en grote onzekerheid er in de modesector had ingehakt, maar minder erg dan ik aanvankelijk had gedacht. In verschillende technische aspecten van de modewereld zag je dat comfort primeerde op esthetiek. Zo zag je bij verschillende huizen dat vesten opnieuw korter werden, hemden werden massaal in stoffen gemaakt die versatiel waren en zowel formeel als informeel konden worden gedragen. Broeken werden om de middel weer ruimer, waardoor er ook meer comfort kwam. Maar… zagen we deze trends al niet eerder in de jaren 50 en 60? Als nostaligicus van het eerste uur, zag ik afgelopen juni dus vooral dingen die mij met heimwee deden terugdenken aan de gouden jaren van de elegantie, waar Carry Grant, Humphrey Bogart en Paul Newman de maatstaf aangaven van wat mode was.

Fray – S/S 23

Keert de modewereld weer back to the basics, waar alle overtollige balast overboord word gegooid? Evolueren we opnieuw naar pure elegantie waar de persoonlijkheid van diegene die het kledingstuk draagt primeert op de overdadigheid van het kledingstuk zelf? Of was het een veilige manier om het veld opnieuw te verkennen na de illustere coronajaren en gaan nu de remmen opnieuw los en maken ze er opnieuw een dolle boel van? Het zijn dé vragen waarop Pitti Uomo 103 een antwoord zal geven.

Van 9 tot 12 januari keer ik dus terug naar Firenze en zal ik andermaal worden ondergedompeld in de nieuwe collecties van de vele luxehuizen aan dewelke ik door de jaren heen verknocht ben geraakt. Ik zal er voor mijn lezers op zoek gaan naar de antwoorden op de bovengestelde vragen. In hoeverre heeft de verandering de traditie uitgedaagd en hoe heeft de traditie overleefd? Meer weten? Volg het zeker op mijn Instagramprofiel en in de komende blog-artikels (want ja… Rebel de Bruxel blijft vasthouden aan het geschreven woord en gaat écht niet liggen ‘vloggen’ 😉

Keep your standards high!

Ciao!
Wesley